Ringorm

Ringorm eller revorm är en relativt ovanlig svampinfektion som drabbar huden eller hårbotten. Infektionen är ovanlig hos majoriteten av befolkningen, men hos personer som utövar kontaktsporter eller ofta har närkontakt med djur är den relativt vanlig.

Beskrivning av ringorm
Ringorm går under det medicinska namnet Tinea Corposis. Det är en svampinfektion som främst drabbar huden på överkropp, armar samt hårbotten. Den orsakas av att hudsvampar biter sig fast och infekterar huden.

Symtom och smitta
Det första tecknet på smitta är att enstaka ljust röda fläckar visar sig på kroppen. Armar och ansikte drabbas oftare än andra kroppsdelar. När infektionen fortskrider förändras fläckens utseende, den går från att ha en jämn röd färg till en rödaktig ring. Förändringen tar ungefär en vecka. Huden innanför ringen blir fjällig och kan vara något skrovlig. Klåda kan förekomma men det är inte bland de vanligaste symtomen. De flesta känner inga besvär med svidande eller kliande.

Utslag av ringorm blir oftast fler efter det första utslaget via beröring eller att man kliar på det infekterade området. Revorm är inte farligt, det räknas som ett kosmetiskt besvär. Det synliga symtomen kan se lite läskiga ut men ger inga hälsoproblem. Förutom fula utslag är eventuell klåda det största besväret.

Smittan kan spridas från djur
Hudsvampen som orsakar infektionen kan sprida sig från djur till människor via direkt kontakt. Det kan vara svårt att se om djur har en svampinfektion, eventuella utslag döljs av päls och djur upplever sällan svår klåda. Ringorm är vanligt hos nötkreatur och i synnerhet äldre djur. Uppfödare av kor drabbas oftare än andra av ringorm.

Behandling
Ringorm är i de flesta fall inte särskilt svår att behandla. Infektionen kan behandlas med receptfira svampdödande salvor eller receptbelagda läkemedel. Ringorm ska alltid behandlas eftersom den nästan aldrig försvinner av sig själv. Ett exempel på ett beprövat medel som är både snabbverkande och ger utmärkt effekt mot ringorm är Terabinafin (Lamisil).

Revorm som drabbar hårbotten kan vara besvärligare att komma åt. Det är svårt att se utslagen genom håret och besvärlig att applicera svampdödande salvor. Det kan vara nödvändigt att raka bort håret för att behandla ringorm i hårbotten.