Könsvårtor / kondylom

 
Sammanställning av 3 vanliga läkemedel mot kondylom här >>
 
Skillnaden mot vanliga vårtor
Könsvårtor, genitala vårtor, veneriska vårtor och Kondylom dessa är alla namn på samma vårtstam, mämligen Kondylom som vi kallar det i Sverige. Kondylom är en variant av HPV viruset som finns i mer än 100 olika varianter. Man har klarlagt att ca 40 olika stammar av HPV kan drabba underlivet och könsorganen. Generiska finns det en del varianter av. De kan se lite olika ut och vara olika svåra att bota, dessa skillnader varierar även beroende på den angripna individens immunförsvar. De flesta fall av könsvårtor orsakas av två olika sorter av HPV (HPV-6 och HPV-11).

Könsvårtor2

Könsvårtor
Könsvårtor i närbild


Om att bli smittad

De flesta patienter med genitala vårtor är i åldern 17-33 år. Genitala vårtor är mycket smittsamma. Det är runt 60% risk att få hudinfektionen från en enda sexuell kontakt med någon som har kondylom. Vid smitta penetrerar viruset ofta huden där man har mikroskopiska hudsprickor i slemmhinnor i underlivet och därefter händer ingenting. Det tar inte sällan år eller månader innan första symptomen på infektion uppstår. Detta gör det mycket svårt att avgöra av vem och när man man blivit smittad. Tyvärr är det möjligt att bli smittad av kondylom genom toalettstolar, bastu och lån av smutsiga underkläder. Man bör vara försiktig med vissa saker med individer man vet är infekterade.

Sambandet med livmoderhalscancer
Cirka 90% av alla könsvårtor vårtor orsakas av två specifika typer av viruset (HPV-6 och -11). Dessa HPV-typer anses vara av ”låg risk” vilket innebär att de har en låg cancerframkallande potential. Andra typer av HPV-viruset är kända orsaker till cellförändringar och livmoderhalscancer hos kvinnor. HPV-16 är ett av de högriskvirus som sägs ansvarara för ca 50% av livmoderhalscancerfallen. HPV-typerna 16, 18, 31 och 45 är andra kända ”hög risk” typer av HPV-viruset. Ett samlingsnamn för HPV-virus som orsakar cancer är onkogena HPV-virus. Vad man känner till verkar det som om Onkogena HPV virus orsakar de flesta livmoderhalscancerfall.