Fotsvamp

Fötterna erbjuder en gynnsam miljö för att hudsvampar ska växa till sig och infektera huden.

Vad är fotsvamp?
Hudsvampar som lever på fötterna livnär sig på döda hudceller. När de ökar i antal och får fäste inne i huden skapar de en svampinfektion som i vanligt tal kallas för fotsvamp.

Symtom
Fotsvamp trivs bra i varma och fuktiga miljöer. Detta innebär att det finns flera faktorer som gynnar svampangrepp på fötterna.

  • Varma svettiga fötter instängda i skor som inte andas bra ökar risken att drabbas
  • Fuktiga fötter har en ökad risk att drabbas av svampangrepp. Om dina fötter är fuktiga ofta eller att du besöker omgivningar där de blir våta är det lättare för svampen att föröka sig och få fäste i huden

Symtom på fotsvamp är lätta att identifiera om du tittar noggrant. Tecken kan visa sig på två sätt.

1. Det första du märker är att du kan se vitaktiga och fjälliga utslag mellan tårna. Utslagen kan utvecklas till att bli något förhårdande och klåda kan uppträda. Efter en tid kan utslagen bli rödaktiga och få sprickor. Huden kan börja vätska.

2. Vitaktiga eller gulaktiga fjällande utslag utvecklas på sidan av foten eller på fotsulan. Huden på drabbade områden kan bli aningen tjockare. Utslagen kan bli något förhårdnade och det är inte ovanligt att drabbas av klåda. Symtom på fotsulan eller resten av foten kommer ofta från ett obehandlat svampangrepp som börjat mellan tårna.

Infektionen kan även smitta, men risken är inte hög. Du kan smittas via direkt kontakt eller indirekt kontakt som via handukar eller golv i duschrum eller simhallar. Smittorisken varierar, en del smittas lätt medan de flesta har god motståndskraft.

Behandling
Fotsvamp är lätt att behandla och bör åtgärdas så tidigt som möjligt. Receptfria svampdödande medel är effektiva, men om man vill vara säker på att få bort fotsvampen första gången kan det behövas potenta kurer som exempelvis Terabinafin(Lamisil). En av de mer populärare receptfria behandlingarna är daktarin pulver eller nagellack. Det är inte alltid helt självklart om det behövs receptbelagda medel. Applicering av medlen är enkel, man stryker på krämer, gel och liniment på drabbade områden och låter dem verka.

Har du klåda i samband med fotsvampen kan du använda svampdödande medel som innehåller hydrokortison, de dödar svampen och lindrar klådan.

Receptbelagda läkemedel används oftast om man ha bästa möjliga effekt mot fotsvampen eller när receptfria medel inte fungerar. En receptbelagd kur består av tabletter med högeffektiva svampdödande ämnen i starkare koncentrationer än receptfria.