Behandling av vårtor

 
Läs vårt test av 3 olika vårtmedel >>
 
Det finns en mängd olika märken och behandlingar mot vårtor som är receptfria och kan köpas över disk. Alla typer av behandlingar som går att köpa receptfritt är säkra och orsakar inte skador. Om normal hud utsätts för salicylsyra kan den orsaka en brännande känsla eller en rodnad, men ger aldrig eller sällan upphov till infektion eller ärrbildningar. För att stoppa rodnader eller en brännande känsla på huden räcker det med att sluta använda salicylsyra på de irriterande områdena och huden återgår till det normala. Det är dock inte att rekommendera att använda salicylsyra på känsliga områden som ansiktet eller i ljumsken, i dessa känsliga områden är det sannolikt att behandlingen kommer att orsaka irritationer och rodnader.  Generellt  är det en allmän rekommendation att salicylsyra inte bör ges till personer med diabetes eller i områden där det finns dålig cirkulation. Detta beror på att det det kan finnas en oro för att huden inte kan läka normalt. I praktiken är det dock så att salicylsyra inte bör användas när det finns tydliga tecken på pågående inflammation i huden.

Receptfria medel för nedfrysning av vårtor är effektiva men bör användas försiktigare.  Det är mycket viktigt att följa anvisningarna som följer med produkten eftersom effekten av behandlingen är att  genom att förstöra levande vävnad. Frsybehandlingar är avsett för den som har svåra vårtor och vill se resultat fort.

Hur effektiva är vårtbehandligar?
Vanliga vårtor behandlas bäst med lösningar baserade på salicylsyra eller behandlingar som baserar sig på nedfrysning. Dessa är ganska effektiva, upp till 75% av alla vårtor försvinner. Behandlingarna är lätta att utföra men kan ta tid.

Plantar vårtor eller mosaikvårtor (en samling av många närliggande Plantarvårtor) är lite mer svårbehandlade, men kan behandlas med receptfria medel. För att ta upp ett exempel kan vårtor på undersidan av foten kännas som om de sitter djupt och kan ge känslor av obehag och ge en känsla av en kula eller klump, men de ligger dock fortfarande inom det ytliga lagret av huden. Salicylsyra-syra droppar och plåster bidrar till att ta bort den tjocka överliggande förhårdnade huden och gör att vårtan känns mindre som en obehaglig klump. Aerosol frysning kan också användas i samma syfte.

I de fall som är svåra elller omöjliga att behandla så är det ingen idé att anstränga sig för mycket. Då kan behandlingen bli värre än sjukdomen.

Vanliga exempel på denna typ av fall:

Vårtor under och runt naglarna
Denna typ av vårtor är  är extremt resistenta mot behandling. En eller två försök av läkaren är väl värt ett försök. Om denna behandling misslyckas kommer behandling med syra bara få dem att se fulare och ut.

”Mosaik” vårtor
Dessa små vårtor kan spridas sig från tiotals till flera hundra över hela fotsulan. Denna typ av vårtor brukar inte göra ont men de svarar sällan svara på någon form av behandling. Det är dock värt ett försök eller två att behandla dessa.

Platta vårtor
Dessa är små, platta, kött-färgade vårtor och liknar finnar och kan dyka upp på många olika delar av kroppen, som exempel i ansiktet, armar eller ljumske. Att ta bort dem är förhållandevis lätt med  tillämpning av salicylsyra eller annan metod är enkel men de har en tendens att återkomma.

Om behandlingen misslyckas?
Om dina behandlingar inte är framgångsrika eller om du inte orkar vänta mer finns det olika behandlingar som kan göras hos hudläkare. Två vanliga metoder som utförs av hudläkare för borttagning av vårtor är  nedfrysning av vårtor med flytande kväve eller att bränner vårtan med en elektrisk nål. Båda dessa metoder kan vara smärtsamma men lämnar normalt inga ärr. Förutom dessa två behandlingar som är vanliga finns det några fler som läkare kan utföra.

  • Imiquimod (Aldara), en immun-stimulator som är godkänd för användning på genitala vårtor, men har rapporterats vara effektiv i några vanliga vårtor också, denna behandling är dock dyr.
  • Injektioner av candida (jäst).
  • Injektioner av bleomycin, ett kemoterapeutiskt medel som används vid cancerbehandling.
  • Kirurgi för att skära bort vårtan.

Såvida vårtor är mycket stora och obekväma, bör kirurgiskt avlägsnande eller aggressiv laserkirurgi för att ta bort vårtor i allmänhet undvikas. Eftersom vårtor orsakas av ett virus, kan de tyvärr komma tillbaka trots att de har avlägsnats kirugiskt.